Koningsatelier
Pas nu, ná de hectische periode waarin beoefenaars van de Nederlandse beeldende kunsten zich hebben uitgeleefd op het realiseren van koningsportretten – de periode tussen aankóndiging en aantréden – is er tijd om dit Koningsatelier in te richten. Eerst moesten de portretten van Beatrix worden vervangen door de konterfeitsels van het nieuwe staatshoofd Willem Alexander. Op zo’n moment ontwaakt de ondernemersgeest.
Eigenlijk smeulde de ondernemersgeest al langer. Al sinds 1987 toen Julia van Verschuer en ik – ieder in onze eigen discipline – bezig waren aan een portret van Marga ter Huurne en Bob van Loon langs kwam om te kijken hoe wij vorderden. Met een voorspellende geest liet Bob bij dat bezoek vallen dat het wel eens zinvol kon zijn om een portret van de aanstaande koning te maken. Ik heb het toen een beetje weggelachen, HM was nog geen 50 en immers in de bloei van haar leven.
In het najaar van 2012 kwam die opmerking weer bij mij boven. Het was wat slapjes in de beeldhouwerij en ik dacht: Het moet maar eens gebeuren! Het was per slot 25 jaar later. Ik ben aan de slag gegaan en heb het portret van Willem-Alexander in brons gerealiseerd. Het was alsof ik HM op een idee had gebracht. Want op 28 januari 2013 om 19:00 uur liet koningin Beatrix weten afstand van de troon te willen doen. Om 20:00 uur had de Enschedese wethouder van Cultuur een aanbod voor een Koningsportret voor de raadzaal in de bus. Het heeft echter nooit tot een atelierbezoek mogen komen en evenmin heeft men gebruik gemaakt van andere Enschedese talenten.
De eerste opzet voor het portret in klei is jammer genoeg verloren gegaan. Een portret maken is namelijk een proces van nabijheid en afstand nemen; je kunt niet aan één stuk door aan een portret werken. Je moet het wegzetten en er steeds weer naar kijken. Net toen ik het had weg gezet, zakte het werkstuk pardoes in elkaar. Wat mij rest is deze komische atelier-opname. De oogopslag was goed getroffen…er zat iets van zijn moeder in en ook iets van zijn vader. Daar was ik blij verrast door.
Na een tijdje begon ik aan een nieuwe opzet, het was nog steeds 2012.
Na 28januari 2013 begon de campagne:
De eerste publicatie over het bijna gereed zijnde beeld stuurde ik discreet naar instanties die belangstelling hadden getoond.
De gemeente Hof van Twente nam voor haar raadszaal het eerste Koningsportret af. Compleet met hardstenen sokkel.
Bij de Koning Willem-Alexanderboom in Boekelo werd deze gegraveerde plaquette in brons van 25 x 25 cm geplaatst.
In de gerechtsgebouwen van Almelo en Zwolle werd een uitvoering, het zogenoemde ‘gouden randje’ opgehangen. Formaat 50 x 50 cm.
Formaat 30 x 30 cm. is nog beschikbaar.
Twee kronen waarin de W en de M herkenbaar zijn als nieuwe eenheid,
zijn bedoeld als alternatief voor het staatsieportret.
Uitvoering in brons 2013.
De hele oplage bestond uit 10 stuks.
Het koningsatelier is ondertussen uitgeruimd en opgeruimd.
Alle koppen in was zijn inmiddels omgesmolten.