Zoutatelier
In 1991 mocht ik in een blok steenzout werken.
AKZO-Nobel, had bij de opening van haar hoofdkantoor in Arnhem, in de grote ontvangsthal, een beeld nodig.
AKZO-Nobel Hengelo richtte, voor de uitvoering voor mij een atelier in en leverde allerlei gereedschap en apparatuur, in de zomer kreeg ik mijn blok steenzout uit Amerika aangeleverd.
Dit blok was afkomstig uit een mijn op Avery Island, Louisiana, Amerika. Formaten: 150cm. x 150cm. x 270cm. en woog aanvankelijk 10.000Kg.
EN BESTAAT VOOR 100% UIT ZOUT.
Het werken in steenzout viel niet mee, voor het realiseren van de opdracht, het vervaardigen van een beeld, had ik vier maanden tijd gekregen maar het werden er drie en daarnaast was er voor wat betreft de opening, behoefte aan een 900-tal kleine replica’s. Het gewone werk, het hakken, ging ondertussen gewoon door. Nog nooit was er uit de zoutmijn van Louisiana een groter blok steenzout als dit gehaald. De lift kraakte hevig. Voor de zekerheid had men twee blokken laten komen, ik mocht kiezen, het andere blok ging naar Japan. Voor mij was het in ieder geval zweten. Veertig kruiwagens met zoutafval. Het was zwaar, steiger op en steiger af. Mamoet van Wezel zorgde voor het transport en Sikkens zorgde voor de coating. Inmiddels heb ik, als Boekeloos beeldhouwer ervaring in Nederlands, in Duits en nu ook in Amerikaans steenzout. De president van Akzo-Nobel, de heer Loudon, was zeer tevreden en bedankte mij verschillende keren, het beeld was immers op tijd gereed gekomen. En wat stond het beeld mooi in de grote ontvangsthal.
Van 1991 tot en met 31 maart 2008 heeft het grote zoutbeeld in het Hoofdkantoor van AKZO-Nobel in Arnhem gestaan. In verband met de verhuizing van het hoofdkantoor van AKZO Nobel van Arnhem naar Amsterdam, in 2008, is er een nieuwe plek gezocht voor het zoutbeeld.
AKZO-Nobel Base Chemicals heeft de verantwoordelijkheid voor de Zoutactiviteiten en plaatste het grote zoutbeeld in haar kantoor, dichtbij het centraal station te Amersfoort. Totdat deze plek in 2016 ook weer voor tijdelijk bleek te zijn en het zoutbeeld daar ook weer weg moest.
Momenteel is het beeld opgeslagen bij de zoutdivisie van Akzo-Nobel in Hengelo en wacht op betere tijden, ‘op een permanente opstelling’. De ondervonden steun van erfgoedvereniging Heemschut, om het beeld te behouden, heb ik als bijzonder waardevol ervaren. www.heemschut.nl
Afijn, we wachten we op herplaatsing van het unieke zoutbeeld. . . . .
Akzo-Nobel Arnhem
AKZO Nobel Base Chemicals Amersfoort
AKZO-Nobel Zout Hengelo 2017